Fjälltoppsloppet 2001

 

Så satt vi äntligen i bilen, på väg till tävlingen som skulle sätta punkt på säsongen 2000 / 2001.

FJÄLLTOPPSLOPPET i Bruksvallarna, loppet med stort L. Loppet där man får köra mot världseliten ( om man vill ) . Eller om man vill ta det lite lungnare, som vi ville, kan köra en behaglig tur i 22 km motionsklassen.

Det enda problemet är själva åkstilen, skate, inte så vanligt på våra breddgrader. Men det är bara att ta tjuren vid hornen och lära sig detta. Efter att kvitterat ut hyrskidorna på fredag eftermiddag var det till att köra en snabb kurs i SKATING, man har väl sett Elofsson och grabbarna på TV.

Lördag 10.45 gick skottet, ca 20 " motionärer " med ett 50-tal av landets bästa juniorer brände iväg mot topparna. Förutsättningarna var perfekta, ett par plusgrader, stenhårda " spår ",strålande sol och helt vindstilla. Det var bara att ösa på, vi öppnade dock på ett sansat sätt ingen ide att satsa på spurtpriset som låg på 1050 m höjd. Efter ca 8 km började klättringen upp mot toppen, var fanns fästet?. Nävisst det skulle ju skejtas uppför oxså, det finns nog inga ord som kan beskriva backen upp mot toppen ,men titta noga på bilderna. DET VAR EN PÄRS. Väl uppe väntade en härlig åkning på fjället, mycket publik och massor av sol det var bara att njuta.

Att elitklassen jagade bakom var bara ytterligare en krydda till detta lopp.

Efter ca 5 km planåkning började det luta rejält nedför, rena störtloppet. Det slutade inte förrän man kom in i det , av publik, välfyllda målområdet och Anders Blomqvist ropade ut att eliten från Trollhättan var på väg i mål.

Klart är att det var säsongens roligaste lopp, och att Skate Vasan körs nästa år gör inte saken sämre.

Detta lopp borde locka fler åkare från våran klubb, dessutom körs det ungdomklasser från 0 – 16 år.

Kanske en avslutningsresa vore på sin plats år 2002.

 

Vi som var där.