Ett datasystem för OL-tävlingar - PIT.
Systemet kännetecknas dels av möjlighet till super-anonym brickhantering och dels helautomatisk resultat- och html-listor. Det finns ännu bara i en emit-version.
Vidare finns möjlighet med automatiska presslistor för lokalpressen, som använder sig av ett register över alla tidningar och vilka klubbar som ingår i spridningsområdet. Dessa resultatutdrag läggs upp som egna hemsidor för varje tidning.
Varje klubb får oxå en egen hemsida som är en kombination av faktura och resultatsammandrag för klubbens alla deltagare. En idé är här att om klubben betalar sina avgifter inom tex 10 dagar med hjälp av info från denna hemsida kan man dra av tex 10 kr från beloppet. Detta borde förresten inom parantes vara en självklar skyldighet i en idéel verksamhet att betala utan anmodan. Så egenligen borde det vara tvärtom att man får betala tex 20 kr extra om man måste ha en pappersfaktura.
Även varje löpare får en egen hemsida med en uttömmande analys av sitt lopp. Speciellt klung-analysen kan vara av intresse.
Super-anonym brickhantering fungerar så att alla löpare som har har vanlig tidsstart - dvs alla utom öppna klasser och inskolning - tar vilken bricka som helst. Man har normalt brickutdelningen på väg till start. Sedan är det viktigt att löparen nollar brickan på en viss tid antingen i startögonblicket eller vanligen en eller två minuter före start.
När löparen sedan kommer till avläsningen efter målgång kan systemet indetifiera löparen med hjälp av att räkna bakåt och se när brickan nollades och dämed få fram starttiden. Har löparen inte stämplat alltför mycket fel kan man identifiera löparen. Om löparen nollat på fel-tid/sprungit-fel-bana kan man få fram fel löpare på skärmen vid avläsningen. Vanligen frågar man löparen vid avläsningen alternativt visar upp backup-lappen. Om det är fel löpare så finns snabbkommando för att byta till rätt löpare. Vid avläsningen finns en stor skärm där löparen själv kan se sin nuvarande placering och tid och oxå vem som leder klassen och på vilken tid. Man ser oxå hur många som gått i mål i klassen.
Viktiga förutsättningar är att starten sköter sig och att klockorna går rätt. Vidare måste lottningen vara så gjord att två klasser med samma bana inte får starta samma minut. Men det är ju självklart.
En stor fördel med systemet ovan är att man får en mycket bekväm hantering av hyrbrickorna. Inget tjafs med bricknrbyten behöver man sköta. En nackdel med systemt är att man har lite dålig koll på vem som har vilken bricka. Detta skulle kunna lösas genom att man hade en startenhet med sladd vid starten som registreade alla brickor.
Öppna klasser som anmäler sig på tävlingsdagen får sin bricka vid anmälan och här måste man hålla ordning på bricknr:et eftersom löparen inte har någon starttid. Det går dock att blanda fixa starttider och stämpelstart inom samma klass men då får startpersonalen se till så att en stämpelstart-löpare inte startar samtidigt som en fix-starttids-löpare. De öppna klasserna bör ha egna banor.
Helautomatiska utskrifter av resulatlista med sträcktider finns och fungerar så att det finns två skäl att skriva ut en resultatlista för en viss klass: Antingen att klassen är klar eller att någon löpare fått vänta mer än tex 30 min (inställbart). Eftersom löparen får reda på sin tid och placering vid målgång anses löparen kunna vänta med att komma upp på tavlan tex till han/hon duschat. Detta för att minska pappersutskrifterna. Databasen gås igenom automatiskt var 5:minut för att kolla om det finns något att skriva ut. Om klassen är klar till en viss placering håller systemet ordning på detta och skriver ut minimalt. Eventuell prislista kommer oxå ut automatiskt så fort tiden gått ut i klassen.
Även helautomatiska html-listor kan bildas var 5:te minut så att man på det interna nätet kan få en uppdaterad resultatlista när som helst enbart genom att slå F5 i Explorer. Givetvid skulle man kunna skicka ut dessa listor på internet.
Om allt funkar så är det enda man gör på tävlingsdagen att registrera öppna klasser och ej-start. Allt annat fungerar helautomatiskt.
Frågor ställs till Per Ivarsson, Trollhättan